הגנה מהשמש

רוב הילדים צוברים בין 50% ל- 80% מהחשיפה לשמש בחייהם לפני הגיעם לגיל 18. לכן חשוב שהורים ילמדו את ילדיהם איך ליהנות מהשמש בבטחה. ע"י נקיטת אמצעי הזהירות הנכונים, אתם יכולים להפחית באופן משמעותי את הסכנה שילדכם יפתחו סרטן עור. עובדות על חשיפה לשמש

השמש מקרינה אור לכדור הארץ, וחלק מהאור מכיל קרניים אולטרה סגולות בלתי נראות (UV). כאשר קרניים אלו מגיעות לעור, הן גורמות לשיזוף, כוויות ונזקים נוספים לעור. אור השמש מכיל 3 סוגים של קרניים אולטרה סגולות: UVA, UVB ו- UVC. – קרני UVA גורמות לעור להזדקן ולהתקמט ותורמות לסרטן העור כגון מלנומה. מכיוון שקרני UVA עוברות ללא מאמץ דרך שכבת האוזון (השכבה המגנה של האטמוספירה העוטפת את כדור הארץ), הן הקרניים שאנו נחשפים אליהן הכי הרבה. הישמרו מפני מיטות שיזוף משום שהן משתמשות בקרני UVA. שיזוף מקרני UVA לא עוזר לשמור על העור מנזק עתידי, הוא פשוט יוצר צבע ותחושה שקרית של הגנה מפני השמש.

– קרני UVB גם כן מסוכנות, גורמות לכוויות, קטרקט (ערפול של עדשות העיניים) ונזק למערכת החיסונית. הן גם תורמות לסרטן העור. מלנומה – סרטן העור המסוכן ביותר, נקשר לכוויות UVB חמורות שקורות לפני גיל 20. רוב קרני UVB נקלטות ע"י שכבת האוזון, אבל מספיק קרניים עוברות דרכה כדי לגרום לנזק רציני.

– קרני UVC הן הכי מסוכנות, אך למרבה המזל, קרניים אלו נחסמות ע"י שכבת האוזון ולא מגיעות לכדור הארץ. הדבר החשוב הוא להגן על משפחתכם מחשיפה לקרני UVA ו- UVB, הקרניים שגורמות נזק לעור. קרני UV מגיבות עם כימיקל שנקרא מלאנין ומצוי לרוב האנשים בעור. מלאנין הוא ההגנה הראשונה נגד השמש. הוא סופג קרני UV מסוכנות לפני שהן גורמות נזק לעור. מלאנין נמצא בריכוז ובצבעים שונים, נובע בגווני עור שונים. ככל שילדיכם הם בעלי גוון עור בהיר, קיים בעורם מעט מלאנין היכול לספוג את קרני ה-UV ולהגן עליהם. ככל שהם בעלי גוון עור כהה, קיים בעורם יותר מלאנין המגן עליהם. (אולם גם ילדים כהי-עור ובהירי-עור צריכים הגנה מקרני UV משום שכל שיזוף או כוויה גורמת לנזק בעור). גם אנשים, במיוחד ילדים, בעלי גוונים בהירים – שיער וצבע עיניים – סביר להניח שיהיו בעלי נמשים משום שיש להם פחות מלאנין בעור.למרות שנמשים אינם מזיקים, החשיפה לשמש עוזרת ליצור אותם או להכהותם. ככל שהמלאנין גובר כתוצאה מחשיפה לשמש, העור משתזף. אך גם שיזוף "בריא" יכול להעיד על נזק מהשמש. הסיכון לנזק עולה ככל שכמות החשיפה עולה. אלו שחשופים באופן קבוע לשמש כגון חקלאים , עובדי נמל ורוחצים בים, הם בסכנה גדולה יותר. כוויה מהשמש מתפתחת כאשר כמות החשיפה ל-UV גדולה יותר ממה שהמלאנין בעור יכול להגן מפניו.

חשיפה לא מוגנת לשמש אף מסוכנת יותר לילדים עם:
– שומות על העור (או עם נטייה לפתח שומות).
– עור ושיער בהירים.

– היסטוריה משפחתית של סרטן כולל מלנומה. אתם צריכים להיות זהירים במיוחד לגבי הגנה מהשמש אם לילדיכם יש אחד או יותר מהקריטריונים האלו. כמו-כן, לא כל אור שמש שווה בריכוז ה-UV שלו. עוצמת קרני השמש תלויה בעונות השנה, במיקום וברוחב הגיאוגרפים. קרני UV חזקות יותר במשך הקיץ. זכרו שעונות השנה תלויות גם במיקום הגיאוגרפי, אם אתם מטיילים בחו"ל בזמן הקיץ שם, אתם צריכים לארוז אמצעי הגנה מהשמש. הגנה מוגברת נדרשת גם ליד קו המשווה, מקום בו השמש הכי חזקה, ובמקומות שבהם הרוחב הגיאוגרפי גבוה, היכן ששכבת האוויר והעננים היא דקה, דבר שמאפשר ליותר קרני UV מזיקות לחדור מבעד לאטמוספירה. גם בחודשי החורף, אם אתם עושים סקי בהרים, דאגו למרוח קרם הגנה, קרני UV מחזירים אור משלג ומים ובכך מגבירים את הסבירות לכוויות שמש. כיצד להגן על ילדנו מפני השמש עם אמצעי הזהירות הנכונים ילדים יכולים לשחק בבטחה בשמש. לפניכם המידע היעיל ביותר לדרכי הפעולה אותם תנקטו: הימנעו מהקרניים החזקות של היום ראשית הימנעו מלשהות בשמש לזמן ממושך כשהיא במרכז השמים ולכן הכי חזקה (בד"כ משעה 10:00 ועד 14:00 בצהריים). אם ילדיכם נמצאים בשמש בשעות האלו, דאגו למרוח עליהם קרם הגנה, גם אם הם רק משחקים בחצר הבית. רוב הנזק מהשמש קורה כתוצאה מחשיפה מקרית במשך היום ובמהלך פעילות יומית ולא בחוף הים. אפילו ביום מעונן וקריר קרני UV עוברות דרך העננים ומחזירות אור בחול, מים ובטון. עננים וזיהום לא מסננים את קרני ה-UV, הם רק נותנים תחושה שקרית של הגנה. "השמש הבלתי נראית" גורמת לכוויות שמש לא צפויות ולנזק לעור. לרוב ילדים לא מודעים לכך שנוצרת להם כוויה ביום קריר או עם רוח, משום שהטמפרטורות או הרוח גורמים לתחושת קרירות על פני העור. התכסו

אחת הדרכים הטובות לשמור על משפחתכם מפני השמש היא לכסות ולהגן על העור מקרני UV. הבטיחו שהבגדים יסננו את קרני UV המזיקות ע"י הנחת ידכם מתחת לבגדים ובדקו שניתן לראות אותה דרכם. בגלל שלפעוטות יש עור דק ומלאנין לא מפותח, העור שלהם נשרף יותר בקלות מעור של ילדים גדולים. אך אסור למרוח קרם הגנה לתינוקות מתחת לגיל חצי שנה, לכן חייבים לשמור עליהם מחוץ לשמש ככל האפשר. אם התינוק חייב להיות בשמש, הלבישו אותו בבגדים המכסים את כל הגוף כולל כובע עם שוליים רחבים המצלים על הפנים. השתמשו במטריה כדי ליצור צל. גם ילדים גדולים יותר צריכים להימנע מהשמש. חשיפה ממושכת גורמת להם לעייפות ועצבנות. כשאתם באירועים בחוץ כל היום קחו מטריה רחבה או אוהל כדי שהילדים ישחקו בו. אם לא חם מדי בחוץ אתם יכולים להלביש את הילדים בבגדים דקים ארוכים. השתמשו בקרם הגנה בעקביות

ישנם סוגים שונים של קרמים להגנה לילדים – לבעלי עור עדין, עם ניחוחות שונים, עמידים בפני מים, תרסיסים ועוד. הכי חשוב בקרם הגנה הוא דרגת ההגנה מפני קרני UV. כשאתם עומדים בפני אינספור האפשרויות של רכישת קרם הגנה בחנות שימו לב למס' ה- SPF (פקטור הגנה מהשמש) על התווית. מס' ה-SPF מצביע על כמה זמן ניתן להישאר בשמש מבלי להישרף אם אתם מורחים את קרם ההגנה, המשמש כחוסם קרני השמש. לדוגמא אם ילדכם נשרף לאחר 20 דקות של חשיפה לשמש, מריחה של קרם הגנה עם SPF 15 נותן לו הגנה פי 15. לילדים בני חצי שנה וגדולים יותר, בחרו SPF 15 או יותר כדי למנוע כוויות מהשמש ושיזוף. בחרו קרם הגנה שכתוב על התווית שמגן נגד קרני UVA ו-UVB. כדי למנוע אלרגיה בעור הימנעו מקרם הגנה עם PABA ואם לילדכם יש עור רגיש חפשו מוצר עם המרכיב הפעיל דו-תחמוצת טיטניום (חוסם ללא כימיקלים).

כדי שקרם ההגנה יעשה את העבודה שלו יש למרוח אותו כמו שצריך:
– השתמשו בקרם הגנה כל פעם שילדיכם בשמש.
– מרחו את קרם ההגנה כ-30 דק' לפני היציאה מהבית כדי שתיווצר שכבה טובה של הגנה. אל תשכחו את השפתיים, ידיים, אזניים, כפות רגליים ועורף. הרימו את קצוות בגד הים ומרחו קרם הגנה מתחתם.
– אל תסחטו שפרפרת של קרם הגנה, מרחו אותו בנדיבות.
– חזרו על המריחה לעיתים תכופות, כל שעתיים-שלוש שעות. מרחו שוב לאחר שילדיכם מזיע או שוחה.
– מרחו קרם הגנה עמיד במים אם ילדיכם ליד מים או מתכוון לשחות. המים מחזירי אור ומעצימים את קרני השמש, כך שילדים צריכים הגנה מתמשכת. קרם הגנה עמיד במים מחזיק עד ל-80 דק' במים, אבל למרות זאת מרחו שוב קרם הגנה כשהילד יוצא מהמים.

הגנו על העיניים
החשיפה לשמש מזיקה לעיניים כמו לעור. מספיק יום אחד בשמש כדי שהתוצאה תהיה קרנית שרופה (השכבה החיצונית ביותר של העין). חשיפה מצטברת יכולה לגרום לקטרקט בעתיד (ערפול הראייה המתפתח לעיוורון). הדרך הטובה ביותר להגן על העיניים היא להרכיב משקפי שמש. לא כל משקפי השמש מספקות את אותה הגנה מפני קרניים אולטרה סגולות, פלסטיק כהה או עדשות זכוכית ללא מסנני UV מיוחדים רק מטעות את העין לתחושה שקרית של בטחון. קנו משקפי שמש עם תווית כדי להבטיח שהם מספקים 100% הגנת UV. אולם לא כל הילדים אוהבים לשים משקפי שמש, במיוחד בהתחלה. כדי לעודד אותם לכך תנו להם לבחור סגנון שהם אוהבים, רוב היצרנים עושים מסגרות משעשעות ומצוירות עבור ילדים. אל תשכחו שילדים אוהבים לחקות מבוגרים אז אם אתם תשימו משקפי שמש באופן קבוע, יש סיכוי שילדיכם ירצו לעשות אותו דבר. תשאלו על התרופות של ילדיכם

תרופות מסוימות מגבירות את רגישות העור לקרני UV. גם ילדים בעלי עור הנוטה לא להישרף יכולים לפתח בקלות כווית שמש בתוך דקות אם הם לוקחים תרופות מסוימות. ילדים בעלי עור בהיר הם יותר רגישים. שאלו את רופא הילדים שלכם או את הרוקח אם התרופות (במיוחד אנטיביוטיקה ותרופות נגד אקנה) שילדיכם לוקחים יכולות להגביר רגישות לשמש. אם כן – תמיד קחו יותר אמצעי זהירות מהשמש. אמצעי הזהירות הטוב ביותר הוא פשוט להתכסות או להישאר בתוך בית, אפילו קרם הגנה לא יכול תמיד להגן על העור מרגישות לשמש הנגרמת מתרופות. מה לעשות כשנכווים מהשמש

כווית שמש יכולה "להתגנב" במיוחד לאחר יום ארוך בים או בפארק. ילדים לרוב נראים בסדר במשך היום אך הם מפתחים בהדרגה "אפטר-כוויה" באותו ערב שיכולה להיות כואבת וחמה ויכולה גם לגרום להם לחלות. הדרך הטובה ביותר לדאוג להם היא לטפל בסימפטומים ולמנוע בעיות בעתיד.\

כשילדים נכווים מהשמש הם לרוב חווים כאב ותחושת חום – סימפטומים שנוטים להיות חמורים במשך מספר שעות לאחר החשיפה לשמש. חלק מהילדים מפתחים צמרמורות. מכיוון שהשמש ייבשה את העור שלהם הוא מגרד ומתוח. עור שרוף מתחיל להתקלף שבוע לאחר הכוויה. עודדו אותם לא לגרד או לקלף את העור משום שהעור מתחת לכוויה רגיש לזיהומים.

אם ילדיכם נכווים הטיפים הבאים יעזרו להם להרגיש יותר בנוח:
– שימרו שיהיו בצל עד שהכוויה תחלים. כל חשיפה לשמש נוספת רק תגביר את חומרת הכוויה ואת הכאב. – עשו להם אמבטיה קרירה (לא קרה) או מרחו בעדינות רטיות קרירות ורטובות על העור כדי להקל על כאבים וחום. – מרחו ג'ל אלוורה על הכוויות. הוא מצוין להקלה של כוויות שמש ועוזר לעור להחלים מהר. – תנו להם משככי כאבים (בהתאם לגילם).

– מרחו קרם לחות מקומית כדי להשיב מים לעור ולעזור להפחתת נפיחות. בשביל אזורים עם כוויות חמורות מרחו שכבה דקה של קרם הידרוקורטיזון. (הימנעו ממוצרי עזרה ראשונה המכילים בנזוקאין כי הם גורמים לגירוי העור ולאלרגיות). אם הכוויה חמורה ונוצרות שלפוחיות קראו לרופא. עד שהרופא יגיע אמרו לילדיכם לא לגרד, לפוצץ או למעוך את השלפוחיות, שיכולות בקלות להזדהם ולהפוך לצלקות. מה לגבי מחלות הקשורות לחום? מחלות הקשורות לחום כגון: התעלפות, תשישות ומכת חום הן חמורות בהרבה מכווית שמש. תנאים אלו מתרחשים כשילדים מתחממים ומתייבשים ולרוב מתלוות לכך כוויות.

קראו לרופא הילדים אם:
– לילדיכם יש חום בלתי מוסבר גבוה מ-38.9 מעלות צלזיוס.
– כווית השמש נראית עם זיהום.
– ילדיכם מתקשה להסתכל באור (יכול להעיד על פגיעה בקרנית).
התקשרו לרופא הילדים לעזרה מיידית אם לילדיכם יש:
– בחילות
– הקאות
– התעלפויות
– הזיות (נראה מבולבל)
– שלשול

הגנו על עצמכם מפני השמש כדי להוות דוגמא אישית מרחו קרם הגנה והגבילו את זמן החשיפה שלכם לשמש. זה יפחית את הסיכון לכוויות שלכם ושל ילדיכם. ע"י שימוש במגוון אמצעי זהירות מפני השמש כגון: לשמור את ילדיכם בתוך הבית בשעות השיא ולעודד אותם לחבוש כובעים, משקפי שמש וללבוש שרוולים ארוכים, כמו גם להשתמש בקרם הגנה, אתם יכולים להפחית את חשיפת ילדיכם לאפקטים המזיקים של השמש.

קייטנה ספורטיכיף היא קייטנה וותיקה ובעלת מוניטין רב באזור הצפון. החברה מקיימת פעילויות קייטנה החל משנת 2010, ובמהלך השנים צברה רקורד ארוך של הורים מרוצים וילדים שמחים. בקייטנה ישנה הקפדה יתר על הנושא של הגנה מהשמש לילדים, והדברים מוגדרים במסגרת מדיניות הבטיחות של הקייטנה. כנסו עכשיו לאתר קייטנון ותוכלו למצוא את כל הפרטים שאתם זקוקים להם אודות הקייטנה, וכן ליצור קשר עם הקייטנה ולהבטיח שאת הקיץ הקרוב יעברו ילדיכם עם פיקוח מלא ואחראי בכל הנושא של חשיפה לשמש.